Velenjsko jezero
Temperatura Velenjskega jezera omogoča raznolike aktivnosti

Temperatura Velenjskega jezera omogoča raznolike aktivnosti

Velenjsko jezero, s svojo slikovito lego in bogato okolico, privablja obiskovalce skozi vse leto. Ena od ključnih privlačnosti je gotovo tudi temperatura Velenjskega jezera, ki se spreminja glede na različna obdobja v letu. V toplejših mesecih, kot so junij, julij in avgust, temperatura Velenjskega jezera doseže prijetne vrednosti okoli 20 stopinj pa vse do 25 stopinj, kar nudi idealno okolje za osvežujoče kopanje. Poznavanje sezonskih nihanj temperature omogoča obiskovalcem, da izberejo najbolj ugoden čas za obisk Velenjskega jezera in uživajo v vodnih aktivnostih.

Poleg sezonskih nihanj temperatura Velenjskega jezera odraža tudi splošno podnebje v regiji. Srečujemo se z gorskim in celinskim podnebjem, kar pomeni, da so zime hladne, poletja pa prijetno topla. To vpliva na to, kako hitro se Velenjsko jezero (temperatura vode) ogreva in ohlaja, ustvarjajoč raznolike pogoje za obiskovalce skozi leto.

Temperatura Velenjskega jezera

 

Nihanje temperature vode v Velenjskem jezeru

Temperatura Velenjskega jezera se ne meri redno, so pa bile v letu 2011 izvedene terenske meritve v Velenjskem jezeru s pomočjo sonde za fizikalno-kemijske parametre in merjenje vsebnosti klorofila. Izmerjene vrednosti temperature vode na globini 0,5 metra Velenjskega jezera v letu 2011 so prikazane v različnih obdobjih vzorčenja, ki nudijo vpogled v nihanje temperature skozi leto. Temperatura Velenjskega jezera se spreminja glede na letni čas.

Na primer, pri vzorčenju dne 2. marca 2011, je temperatura Velenjskega jezera vode na globini 0,5 metra znašala 2,7 °C. V naslednjem vzorčenju, ki je potekalo 23. marca 2011, se je znašala za Velenjsko jezero temperatura vode 6,2 °C. Nadaljnje vzorčenje 20. aprila 2011 je pokazalo opazno višjo temperaturo, in sicer je je znašala za Velenjsko jezero temperatura vode 18,8 °C. Najvišjo izmerjeno temperaturo na globini 0,5 metra so zabeležili 23. maja 2011, ko je je znašala za Velenjsko jezero temperatura vode 22,41 °C. V poletnih mesecih, natančneje 26. julija 2011, je znašala za Velenjsko jezero temperatura vode 21,2 °C. Vletu 2023 je znašala za Velenjsko jezero temperatura vode 25,7 stopinj.

Jeseni so se temperature znatno zmanjšale, kar kaže vzorčenje 20. septembra 2011, kjer je znašala 8,1 °C. Tudi v hladnejših mesecih, kot sta november in december, so ostale temperature vode nizke, kjer so se pri vzorčenjih 14. novembra, 29. novembra ter 22. decembra 2011 gibale za Velenjsko jezero temperatura vode med 8,33 °C in 8,1 °C.

Zgoraj navedeni podatki jasno prikazujejo sezonske nihanje temperature vode, pri čemer so občutno nižje temperature zabeležene v zimskih mesecih, medtem ko se temperature poleti dvignejo. Razpon temperature vode je posledica sezonskih vplivov in lokalnih okoljskih dejavnikov.

Velenjska plaža – skriti biser na južnem delu jezera

Velenjska plaža, ki se nahaja na južnem delu jezera ob robu mesta, morda ni takoj očitna za mimoidoče popotnike. A tisti, ki odkrijejo to skrito oazo, so navdušeni nad kopališčem in pestro ponudbo. Temperatura Velenjskega jezera je na plaži, enako kot na drugih naravnih kopališčih, odvisna od vremenskih razmer.

Velenjska plaža – dvakrat zmagovalka med naravnimi kopališči

Velenjska plaža ni le skrita, ampak je tudi dvakrat zapored osvojila naziv naj kopališča v kategoriji naravnih kopališč. Uspeh je zaslužila zaradi kombinacije kakovostne kopalne vode, ki ji posvečajo veliko pozornosti, in pestre brezplačne ali cenovno dostopne spremljevalne ponudbe. Zmaga v glasovanju odraža zadovoljstvo obiskovalcev ter priznanje za prizadevanja občine pri ustvarjanju privlačnega okolja za rekreacijo in sprostitev.

Analiza vode Velenjskega jezera

Redne analize vode Velenjskega jezera, ki jih izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, potrjujejo skladnost z standardi za kakovost kopalnih voda po Uredbi o opravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. l. RS, št. 25/08).

Velenjsko jezero – neodkrita zakladnica raznolikih aktivnosti

Velenjsko jezero (temperatura vode je poleti okrog 25 stopinj) je morda eno izmed tistih, na katere ne pomislimo takoj, ko se odločimo za kopanje v jezerih, a kljub temu velja za pravo zakladnico rekreacijskih možnosti. Še posebej izstopa Velenjska plaža, ki ponuja raznoliko paleto aktivnosti za obiskovalce. Vodni park, plavanje, surfanje, vožnja s pletno – to je le nekaj izbire, ki jo ponuja Velenjska plaža ob Velenjskem jezeru. S pestro ponudbo vodnih športov lahko obiskovalci uživajo v aktivnostih, ki zadovoljujejo vse okuse in starostne skupine.

Velenjska plaža ni zgolj vodni raj, temveč tudi prostor za sprostitev in razvajanje. Poleg vodnih aktivnosti ponuja knjižnico, kjer lahko uživate v branju ob jezerskem vzdušju, masaže za popolno sprostitev ter izposojo koles za raziskovanje okolice. Ob obisku Velenjske plaže lahko po raziskovanju lepo urejenih kolesarsko-sprehajalnih poti okoli jezera uživate v prijetnem počitku v enem izmed gostinskih lokalov ob čolnarni. Prijazen ambient in raznolika ponudba jedi in pijač naredita zaključek dneva na Velenjskem jezeru še posebej prijeten.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja