Velenjsko jezero

Kako je nastalo Velenjsko jezero?

Šaleška jezera, ki vključujejo tri jezera: Velenjsko, Škalsko in Družmirsko, so nastala na posestvu zaradi rudarjenja lignita. Ker se je dolina že 130 let uporabljala za pridobivanje premoga, se je videz doline pogosto spremenil. Tam, kjer so zdaj jezera, so v preteklosti obstajala številna kmetijska območja in vasi. Najgloblji deli nastale kotline so se zaradi obsežnega pridobivanja premoga napolnili z vodo in nastala so tri jezera, ki se s skupno površino več kot 200 hektarjev uvrščajo med največja jezera v Sloveniji. Zemlja nad izkopom se je zaradi obsežnega pridobivanja premoga postopoma začela pogrezati.

 

Čeprav je bilo takrat precej manjše kot zdaj, je Škalsko jezero nastalo pred drugo svetovno vojno. Zaradi zgodnjega in manj obsežnega pridobivanja premoga na tem območju je najmanjše od treh jezer. Zaradi raznolike flore in favne je zaščiteno s Krajinskim parkom Škale, saj njegova okolica ponuja najboljše razmere za naselitev številnih vrst.

 

Družimirsko jezero je nastalo okoli leta 1975, njegova oblika pa se zaradi delovanja Premogovnika Velenje nenehno spreminja. Predvideva se, da bo sčasoma po velikosti preseglo vsa druga jezera v Šaleški dolini. Ko so pretoki bližnjih rek nizki, jezero služi kot glavni vir tehnološke vode za elektrarno v Šoštanju.

 

Eno največjih jezer v Sloveniji in trenutno največje jezero v dolini je Velenjsko jezero. Njegova površina je primerljiva z Blejskim jezerom, njegova globina (54 m) pa je večja od Blejskega (31m) in Bohinjskega jezera (45m). Oblika jezera se ne bo bistveno spremenila, saj je večina lokalnega premogovništva končana. Do leta 1994 se je v jezero iztekala onesnažena voda iz Šoštanjske termoelektrarne, v zadnjih letih pa so se razmere precej spremenile. V jezeru se je začelo ponovno vzpostavljati vodno življenje, rutinske študije pa kažejo, da je voda varna za kopanje.

Velenjsko jezero ob soncnem zahodu

Velenjsko jezero danes

Danes so jezero in njegova okolica priljubljene počitniške točke, zlasti poleti, ko se veliko ljudi želi ohladiti in sprostiti na urejenem kopališču. V okolici jezera je več različnih sprehajalnih in kolesarskih poti, ki ponujajo odlične možnosti za rekreacijo.


Kopališče ob Velenjskem jezeru, ki postaja vse bolj znano, je leta 2022 že peto leto zapored osvojilo naziv Naj naravno kopališče Slovenije.
Nekaj razlogov, zakaj je velenjska plaža nedvomno vredna obiska, so urejena plaža, čista in osvežilna voda, brezplačna uporaba ležalnikov in lesene površine. Vsako leto je na plaži vse več različnih prodajalcev hrane in pijače, izboljšuje pa se tudi okolica. Če potujete z otroki, jim bo všeč brezplačni vodni park, ki zagotavlja večurne užitke ob čofotanju.

Spoznavanje jezera in potopljenih lepot s SUP desko ali pletno

V Klubu vodnih športov Velenje si lahko izposodite različna vodna plovila in raziskujete jezero s SUP-om, kajakom, kanujem ali drugim vodnim plovilom. Lahko se peljete z električnim čolnom za največ 7 oseb ali pletenim čolnom za največ 16 oseb, če želite bolj umirjeno vožnjo po jezeru.
Poleti so vožnje dostopne ob koncih tedna (od 15.00 do 19.00), vožnje ob delavnikih pa je treba vnaprej rezervirati.

Doživetja ob Velenjskih jezerih in v okolici:

  1. Velenjska plaža in kopanje v Velenjskem jezeru,
  2. raziskovanje potopljenih vasi jezera s SUP-om ali pleteno desko,
  3. pohodniške in kolesarske poti,
  4. šola jadranja in deskanja,
  5. kampiranje ob jezeru,
  6. kajtanje na jezeru,
  7. opazovanje ptic,
  8. prireditveni oder Vista in
  9. ribolov