Golte
Raziskujte Golte: Smučanje, pohodništvo in naravne lepote

Raziskujte Golte: Smučanje, pohodništvo in naravne lepote

Na Golteh lahko uživate v številnih aktivnostih. Smučanje je ena od najbolj priljubljenih dejavnosti, saj smučišče ponuja različne proge za vse ravni spretnosti. Poleg tega lahko raziskujete tudi čudovito naravo in se podate na pohodništvo po številnih sprehajalnih poteh. Za ljubitelje adrenalina so na voljo tudi sankanje, turno smučanje in snežni športi v zimskem času. V toplejših mesecih lahko uživate v pohodih, kolesarjenju, opazovanju ptic in uživanju v čudovitih razgledih. Na Golteh boste zagotovo našli nekaj, kar ustreza vašim interesom in željam.

Golte

 

Smučišče Golte

Smučišče Golte je priljubljeno smučišče v bližini Mozirja, ki se razprostira med 1.250 in 1.600 metri nadmorske višine. Zavzema približno 50 hektarov terena, ki ponuja raznolike in zanimive proge za smučanje. S svojo več kot 50-letno tradicijo je smučišče Golte prejelo že več nagrad za najboljše smučišče v Sloveniji.

Do smučišča Golte se lahko povzpnete z panoramsko nihalko ali pa se do vrha planote pripeljete z avtomobilom, saj je urejeno parkirišče le 100 metrov stran od smučišča.

Na smučišču Golte je na voljo več kot 12 km raznolikih smučarskih prog. Ponujajo tri sedežnice (Smrekovec, Medvedjak in Ročka) ter dve vlečnici (Morava in Stari stani). Na otroškem smučišču sta na voljo tudi tekoči trak in poligon. Smučarske proge na Golteh so prilagojene različnim stopnjam znanja, kar pomeni, da boste našli primerno progo za vso družino.

Smučišče Golte je priljubljena destinacija s več kot 12 km smučarskih prog, ki ponujajo raznoliko in razgibano smuko. Obstaja 4 km modrih prog, 7 km rdečih prog in približno 1 km črnih prog za izkušene smučarje. Za najmlajše je na voljo tudi poligon ob smučarski progi Morava s tekočim trakom, kjer se lahko otroci naučijo smučanja in uživajo na sankah.

Poleg smučanja so na Golteh na voljo tudi druge aktivnosti, kot so tek na smučeh, turno smučanje, jadralno padalstvo in vrtec na snegu. Gostom so na voljo tudi storitve izposoje in servisa smučarske opreme. Smučišče Golte tako ponuja vse, kar potrebujete za aktiven in zabaven zimski oddih v naravnem okolju.

Smučišče Golte

 

Pohodništvo na Golteh

Na slikoviti planoti Golte, visoko nad Mozirjem, se nahaja pravi raj na Zemlji za tiste, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža. Tu lahko uživate v številnih pohodnih poteh, raziskujete kraške jame, obiščete urejen Alpski vrt in se okrepčate v koči Trije ploti ob jezeru. Med pohajkovanjem boste lahko opazovali konje in krave, ki se prosto pasejo po planoti. Priporočamo vam primerno obutev, pijačo in fotoaparat, da ujamete čudovite razglede na Kamniško-Savinjske Alpe. Na Golteh boste našli številne priljubljene pohodne poti, ki vam bodo omogočile, da raztegnete noge in raziskujete čudovito naravo te bisera Savinjske doline.

 

ZAJČKOVA POT

Zajčkova pot na Golteh je ena najlažjih med številnimi krožnimi pohodnimi potmi. Primerna je za družine in vključuje vse generacije, vključno z najmlajšimi otroki in kosmatinci. Pot se začne pri hotelu Golte in jo lahko dosežete z avtomobilom iz Mozirja ali pa se zapeljete s panoramsko nihalko, ki vam ponuja čudovit razgled na Savinjsko dolino. Sledite smerokazom za Zajčkovo pot čez smučišča.

Glavna postojanka na poti je koča Trije ploti ob jezercu, kjer si lahko odpočijete in okrepite na terasi ali ob jezeru. Uživate lahko v čudovitem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe. Ob jezeru lahko tudi piknikate in raziskujete alpsko cvetje ter opazujete močerade. Pot nazaj lahko izkoristite za obisk urjenega Alpskega vrta, kjer boste uživali v dišavnicah, zeliščih in alpskih rastlinah. Alpski vrt je tudi zanimiva samostojna aktivnost za vso družino.

Pogled-z-Golteh

 

POT DIVJEGA PETELINA ALI POT PO GOLTEH

Pot divjega petelina ali Pot po Golteh je ena najdaljših in najbolj priljubljenih pohodnih poti na Golteh. Na tej poti boste odkrivali številne izletniške točke, naravne in kulturne znamenitosti ter uživali v čudovitem razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe in Savinjsko dolino. Pot je krožna in predstavlja popolno poletno aktivnost v lepem vremenu.

Pot se začne pri hotelu Golte, kjer priporočajo panoramsko vožnjo z nihalko do zgornje postaje, kjer lahko občudujete razgled na dolino in Alpe. Smerokazi vas usmerijo na Pot divjega petelina, ki vas vodi čez pašni travnik in po gozdni cesti skozi smrekove gozdove do razpotja pred trosedežnico. Od tam se lahko odpravite levo do spomenika NOB in vrha Medvedjek ali pa nadaljujete desno in si pot nekoliko skrajšate. Če nadaljujete na levo, boste našli spomenik NOB in razgledno točko Medvedjek, od koder se vam odpre pogled na Kamniško-Savinjske Alpe. Pot se nadaljuje po razglednem grebenu in spusti do jezera Trije ploti, kjer se nahaja koča. Okolica jezera je bogata z alpsko floro in vabi s prijetnimi dišavami.

Nadalje pot vodi proti manjšemu hribčku, kjer se lahko spočijete na leseni klopci in nato sledite stezici do kolovoza, ki vas pripelje do pastirske koče Stari stani. Nadaljujte čez pašnike, kjer se pogosto pasejo krave, in sledite smerokazom na stezico, ki vas vodi skozi redkejši gozd do gozdne jase. Pot se spremeni v kolovozno cesto, po kateri se spustite do razpotja, kjer zavijete levo. Nadaljujte do planine, kjer sledite oznakam proti Mozirski koči in jami Ledenici. Pot se priključi kolovozu, ki vas vodi do Mozirske koče, ki je žal v fazi obnove, v bližini pa je na voljo nadomestna brunarica.

Na poti nazaj proti Alpskemu vrtu se lahko ustavite v nadomestni brunarici ali pa se odpravite neposredno do Alpskega vrta, ki je najvišje ležeči gorski vrt v Evropi. Tu lahko občudujete več kot 100 avtohtonih alpskih rastlin. Po ogledu vrta se v približno 10 minutah hoje vrnete nazaj

 

POT NA BOSKOVEC

Pot na Boskovec se prične pri spodnji postaji nihalke, kamor lahko pridete z avtom. Sledite enosmerni cesti čez Zagradiško pušo, mimo počitniških hišic in do križa, kjer se vzpnite v gozd. Pot vas vodi čez ceste, do drugega križa, kjer prečkate travnik in se povzpnete do ceste pri tabli za Sv. Radegundo. Nadaljujte do Kebrove kmetije, prečkajte travnik in se vzpnite do redkega gozda. Tam najdete studenec s pitno vodo. Nato zavijte desno na pot mimo spomenika NOB, sledite cesti do grape, kjer zavijete v gozd na desni. Po vzponu pridete do razpotja, kjer lahko izberete strmo ali položno pot, ki se združita v gozdno pot. Po kratkem vzponu pridete do razgledne točke s klopjo. Nadaljujte do Mozirske koče, kjer vam oskrbnica postreže s planinskim okrepčilom. Ogledate si lahko tudi Alpski vrt v bližini. Pot nadaljujte do kapelice, kjer zavijete desno v gozd po Severjevi poti. Sledite markacijam do jase pod vrhom, nato čez gozd do razpotja, kjer zavijete desno proti Boskovcu. Na vrhu stoji razgledni stolp z čudovitim razgledom na okoliške vrhove in Savinjsko dolino. Za povratek se lahko vrnete po isti poti ali sledite Severjevi poti do Mozirske koče in nazaj do apartmajev Golte, saj so poti na Golteh krožne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja